top of page
  • Wat is Cryotherapie?
    Cryotherapie is een behandeling waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen voor therapeutische doeleinden. Het wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen, spierpijn te verlichten, genezing te bevorderen en zelfs de stemming te verbeteren.
  • Hoe is Cryotherapie ontstaan?
    Cryotherapie vindt zijn oorsprong in het gebruik van koude als een vorm van therapie die teruggaat tot het oude Griekenland, waar Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, koude behandelingen aanbeval voor pijn en ontsteking. Later, in de 19e eeuw, begonnen artsen koude therapieën op grotere schaal te gebruiken, zoals het gebruik van ijsbaden voor de behandeling van ontstekingen en blessures. Moderne vormen van cryotherapie zijn echter ontwikkeld in de jaren 1970 in Japan en Rusland, waarbij methoden werden verfijnd en geoptimaliseerd voor therapeutische doeleinden.
  • Wat is het effect van Cryotherapie?
    Cryotherapie heeft verschillende positieve effecten hebben op het lichaam, waaronder het verminderen van ontstekingen, verlichten van spierpijn en versnellen van het genezingsproces. Door het lichaam bloot te stellen aan extreem koude temperaturen, kunnen bloedvaten vernauwen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen. Bovendien kan de koude de zenuwuiteinden verdoven, waardoor pijn en spierpijn tijdelijk worden verlicht. Daarnaast kan cryotherapie ook de aanmaak van endorfines stimuleren, wat kan leiden tot een verbeterde gemoedstoestand en vermindering van stress.
  • Wanneer heeft Cryotherapie het meeste effect?
    De effectiviteit van cryotherapie kan variëren, maar sommige mensen ervaren voordelen bij een reeks van gedurende zeven opeenvolgende dagen, gevolgd door een onderhoudsbehandeling van 1 keer per week.
  • Hoe lang duurt een Freez sessie?
    Tijdens een cryotherapiesessie sta je drie minuten in een cabine met temperaturen van -130 graden Celsius, wat kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verlichten van spierpijn.
  • Wat zijn nu de verschillende effecten tussen een ijsbad en de cryotherapie behandelingen?
    1. De werking op het spierweefsel Wanneer je gedurende ca. 15 tot 20 minuten in het ijsbad ligt, zorgt dat ervoor dat je weefsel licht bevriest. Bevroren spieren verliezen tijdelijk hun krach, aangezien spieren tijd nodig hebben om terug te keren naar een normale stand. Na een ijsbad heeft het lichaam rust nodig, wat betekent dat afhankelijk van de tijd van de dag waarop het ijsbad plaatsvindt, de atleet niet eerder kan trainen dan de volgende dag 2. Reactie van de huid Terwijl men in een ijsbad zit wordt de zuurstoftoevoer naar het huidoppervlak onderbroken en dit zal een beschadiging van de huid veroorzaken. Dit kan een huidziekte veroorzaken als de ijsbad behandeling regelmatig wordt herhaald. In de Cryocabine zorgt de koude luchtstroom van stikstof juist dat kleine oneffenheden snel herstellen. Denk bijv. aan litteken, als je net een tattoo hebt laten zetten, maar ook bij eczeem. 3. Reactie van het lichaam In de Cryocabine / kamer bereikt het huidoppervlak een temperatuur van -1°C binnen slechts 30-40 seconden terwijl de buitentemperatuur -170°C is. Dit is onmogelijk bij een ijsbad, waar het huidoppervlak niet lager dan +5°C kan worden. Het signaal dat het lichaam naar de hersenen stuurt over deze kritieke situatie is zo krachtig, dat de hersenen dit onmiddellijk begrijpen: er is geen mogelijkheid is om de niet kritische onderdelen van het lichaam warm te houden. Als reactie zullen de aderen en haarvaatjes een extreme vasoconstrictie ondergaan om te zorgen dat de kerntemperatuur van het lichaam gelijk zal blijven – waardoor bovenstaand proces in gang wordt gezet – door verrijking van het bloed en dit naar de interne organen te sturen met gebruik van hogere bloeddruk. Dit zal nooit gebeuren bij een ijsbad.
  • Moet ik douchen voor of na de Freez sessie?
    Douchen is niet nodig, een droge huid is beter.
  • Samenvatting van de effecten van Cryotherapie
  • Wat is hyperbare zuurstof therapie?
    Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een medische behandeling waarbij je pure zuurstof inademt in een speciale kamer met verhoogde luchtdruk. Deze verhoogde druk zorgt ervoor dat meer zuurstof in het bloed wordt opgenomen, wat helpt bij het versnellen van genezing, het bestrijden van infecties, en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals chronische wonden, infecties, en decompressieziekte.
  • Wat zijn de voordelen van hyperbare zuurstof therapie?
    De voordelen van hyperbate zuurstof therapie zijn: Optimalisatie van de microcirculatie Activering en verbetering van het lymfestelsel Veroudering vertragen Perifere weefsels met zuurstof verzadigen Sneller herstel na trainingen en zware wedstrijden Sneller herstel van aandoeningen Gewrichts- en spierverbetering Activering van afvoersystemen Verbetering van de algehele bloedsomloop
  • Hoe werkt hyperbare zuurstof therapie?
    Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) werkt door patiënten bloot te stellen aan pure zuurstof in een omgeving met verhoogde luchtdruk. Hier is hoe het proces in het algemeen verloopt: 1. Voorbereiding: De patiënt wordt geïnformeerd over de procedure en krijgt meestal comfortabele, losse kleding aan. Medische hulpmiddelen zoals pacemakers worden geëvalueerd om te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik in de kamer. 2. In de kamer: De patiënt betreedt een hyperbare kamer. In de kamer draag je een zuurstofmasker of een zuurstofkap. 3. Verhoogde druk: Zodra je in de kamer ligt, wordt de luchtdruk geleidelijk verhoogd. Dit proces, dat compressie wordt genoemd, kan enkele minuten duren. Tijdens deze fase kan de patiënt een gevoel van druk in de oren ervaren, vergelijkbaar met wat je voelt tijdens het opstijgen of landen in een vliegtuig. Dit kan worden verlicht door slikken, gapen of andere drukcompenserende technieken. 4. Ademen van pure zuurstof:
  • Wat zijn de tarieven voor een sessie Hyperbare zuurstof therapie?
    De prijs voor een losse sessie bedraagt 70,- . Bij afname van minimaal 20 sessies zijn er pakketten beschikbaar.
  • Kan ik mijn normale activiteiten hervatten na een Hyperbare zuurstof sessie?
    Ja, de meeste mensen voelen zich energiek en kunnen hun normale activiteiten direct hervatten. In sommige gevallen treed er juist wat vermoeidheid op na de eerste behandelingen.
  • Is Hyperbare zuurstof geschikt voor iedereen?
    Het is geschikt voor alle leeftijden, voor jong en oud.
  • Hoe snel zijn resultaten merkbaar?
    Vaak duurt het even voordat er resultaten merkbaar zijn. In sommige gevallen is dat al na 6 tot 8 behandelingen het geval. Voor herstel na intensieve sport is er vaak al na 1 behandeling een merkbaar verschil.
  • Is Hyperbare zuurstof therapie pijnlijk?
    Het is een pijnloze behandeling. Er kan een ongemakkelijk gevoel in de oren ontstaan vergelijkbaar met de druk die je ervaart tijdens het vliegen.
bottom of page